Entrevista a Esteve Martínez Ruiz

Entrevista a Esteve Martínez Ruiz  
Quan fa què vas a veure la Mostra?
-la vaig veure al juliol de 2017
Quin Gegant t'Agrada?
-La geganta, sempre a l’ombra del magnífic Robafaves, però que brilla amb llum pròpia. La reivindico, sens dubte, i demanaria un major protagonisme dins la nostra Festa Major de Les Santes

Define la cultura Popular i les Santes
La cultura popular es tot allò quotidià de la nostra vida i que reflexa la manera com les societats experimenten la seva relació amb el món. És un constructe social, sistema complex de significats establerts socialment. És tot això que prové del poble, entenent com a cultura popular tota manifestació artística que està a l’abast de la majoria, del comú de la gent, oposat a la cultura acadèmica de l’elit minoritària i benestant.

Les Santes és una clara mostra d’aquesta manifestació del poble. Una festa que té un origen religiós en honor de Santa Juliana i Santa Semproniana, però que des de l’any 1979, amb l’arribada de la democràcia, va fer-se més laica, més oberta, més participativa. Des de l'any 1979 Les Santes han anat incorporant molts actes al seu programa i s'hi han anat afegint molts elements festius i actualment la Festa Major de Mataró és considerada com una de les més potents del calendari català, de Festa patrimonial d'interès nacional atorgada l'any 2010 per la Generalitat de Catalunya.
Les Santes és, sens dubte, un tret distintiu de la nostra ciutat, un moment per gaudir de la festa en clau major, unes festes que sobrepassen el nostre marc local i que s’han convertit en referent al nostre país. Les Santes, són el millor del nostre patrimoni intangible. Glòria a Les Santes!



Comentaris