Entrevista a la Colla de les Diablesses de Mataró
Defineix que es per vosaltres ser Diablesses de Mataró?
Per nosaltres ser Diablesses significa tenir l'oportunitat, quan ens posem el vestit i sortim al carrer formant la comparsa, de convertir-nos en la figura de Diablessa i representar la festa del foc per allà on passem.
Defineix que es per vosaltres ser Diablesses de Mataró?
Per nosaltres ser Diablesses significa tenir l'oportunitat, quan ens posem el vestit i sortim al carrer formant la comparsa, de convertir-nos en la figura de Diablessa i representar la festa del foc per allà on passem.
Defineix que es per vosaltres els correfocs?
Els correfocs són un joc festiu que es fa al carrer en què hi pot participar tothom qui vulgui. En el moment del correfoc les Diablesses juntament amb el públic transformem els carrers en una festa de llum d’espurnes, olor de pólvora, espectec de trons i ball al so de la música i ritme dels tabals.
El cartell de Les Santes de 2016, fet per la Laia Arnau, va ser per nosaltres una enorme sorpresa i quan el vam veure ens va fer molta il·lusió. No cal dir que el vam trobar genial i que és el nostre preferit de tots els cartells que s’han fet per Les Santes.
Quantes persones formeu part de les diablesses?
La colla de Les Diablesses està formada per 35 persones.
Què son les santes per vosaltres?
Les Santes per nosaltres com a Diablesses són els dies més importants i esperats de l’any. Mesos abans col·laborem en l’organització dels diversos actes de Les Santes en què participem. A partir de l’acte de la Crida a la Festa Major que té lloc el 25 de juliol, fins a l’Anem a Tancar del 29 de juliol, vivim la Festa i per a la Festa amb tota la intensitat i tota la il·lusió de què som capaces. Tan bon punt s’acaba la Festa Major tornem a carregar-nos d’il·lusió i ja comencem el compte enrera per a les properes Santes.
Que es l’enfigura’t? L’Enfigura’t ?
és un acte de Les Santes que consisteix en fer possible que totes aquelles persones que ho vulguin puguin probar de portar les figures. En el cas de Les Diablesses, l’Enfigura’t va dirigit especialment als nens i les nenes perquè es puguin vestir amb la capa de Diablessa o bé córrer amb una massa de Diablessa amb una carretilla encesa.
Que es l’anada a ofici i la desfilada?
L’Anada a Ofici i la Desfilada són dos actes de la Festa Major que tenen lloc el dia 27 de juliol, diada de Les Santes, que consisteixen en l’anada i la tornada del Seguici Festiu acompanyant les autoritats, des de l’Ajuntament fins a les portes de la basílica de Santa Maria, on hi té lloc l’ofici religiós en què des de mitjan segle XIX s’hi canta la Missa de Glòria de Mossèn Blanch, composta especialment per ser cantada en aquesta diada en honor de les patrones de la ciutat, les santes Juliana i Semproniana, i que canta un cor pupular acompanyat per una orquestra i solistes professionals. L’Anada té un moment molt especial quan la comitiva passa pel carrer Nou, per l’especial lluminositat que produeix l’entrada del sol al carrer tamisada pel fum que desprenen els artefactes pirotècnics de les comaparses de foc. La Desfilada és la tornada, una vegada finalitzat l’ofici religiós, de tot el Seguici des de Santa Maria cap a l’Ajuntament, passant pel carrer d’en Pujol que és on la tradició diu que van viure les santes Juliana i Semproniana.
L’Anem a Tancar és un acte de l’últim dia de Les Santes que consisteix en el cercavila de les comparses del Seguici festiu que tornen des de l’Ajuntament, on han estat residint des de l’acte de la Crida a la Festa Major, cap a Can Marfà, on resideixien la resta de l’any. D’aquesta manera les comparses del Seguici festiu de la ciutat han fet tot el seu cicle de la Festa Major: surten en cercavila de Can Marfà per anar a l’Ajuntament per la Crida a la Festa Major, hi passen els dies de Les Santes, i tornen cap a Can Marfà també en cercavila acomiadant-se de la Festa Major fins a l’any que ve.
Com vàreu pensar en fer el mocador?
Com vàreu pensar en fer aquest vestuari?
Abans teníem un altre vestit que no ens protegia prou bé del foc, i per això vam decidir que calia pensar-ne un de nou que ens protegís bé i que fos còmode de portar. Vam decidir que el nou vestit hauria d’estar format per casaca amb caputxa, pantalons i capa i que la decoració l’havíem d’encarregar a l’artista mataronina Néfer, que ja havia decorat el vestit anterior, i que és el que dóna una autèntica personalitat al vestit.
Qui va decidir com fer el vestuari?
Ho vam decidir entre tota la colla, a partir de la proposta que va fer una diablessa que en va tenir la idea. Després ho vam proposar a l’ajuntament, que és el responsable i el que té cura de les figures i de les comparses institucionals, entre les quals es troba la colla de les Diablesses, i aquest també ho va aprovar.
Tot i que la caputxa de la casaca ens protegeix de les guspires, vam veure que també ens calia un mocador que ens recollís bé els cabells i ens els protegís de socarrimades, de la pols de pólvora i de la suor. El color vermell del mocador ens distingeix i ens fa més visibles quan ens traiem la caputxa.
Comentaris