Entrevista a Roc waisbord i Tómas Sánchez tema: Carnestoltes de Mataró



Entrevista a Roc waisbord i Tómas Sánchez tema: Carnestoltes de Mataró

Que és per vosaltres participar al Carnestoltes ?

Nosaltres de petits hem viscut el carnestoltes com una festa major de Mataró, ho hem viscut sempre com una tradició i un ritual. Les setmanes abans preguntar-nos de que anirà en pellofa, de qui es riurà, qui és l’actor que l’interpretarà, etc. I el divendres de carnestoltes anar a plaça santa anna per ser els primers en conèixer-ho. Per tant poder tenir l'oportunitat de participar en el carnestoltes suposa un gust inexplicable, tot i que son carnestoltes diferents els que s’ensenyen a la ciutat dels que vius com a participant.

Que és per vosaltres el carnestoltes de Mataró?
 És una tradició i un ritual. Considerem que Mataró no només té Les Santes com a festa major sinó també el Carnestoltes o fins i tot Sant Jordi.

Quin personatge heu participat?
 Considerem que una de les grans màgies del carnestoltes és el fet que hi hagi algú darrere d’una mascara fent ximpleries, deixant-se anar desmarcant-se de la seva personalitat real i fent d’una persona completament diferent. Per aquest motiu volem deixar en l’anonimat perquè les persones que fan els personatges i els personatges son coses tan oposades que no val la pena relacionar i així també es preserva la màgia de qui hi ha darrere la màscara..

Quin és el pellofa que més t’ha agradat?
 Després de molt debatre tenim més clars quins no ens han agradat que no pas quin és el nostre preferit però dels que hem viscut, el nostre preferit és en pellofa XXXII, el del 2010. Tot i això cal resaltar que tots els pellofes tenen algo especial i el que cal preservar és la transgressió d’aquests personatges, perquè un pellofa que li agradi a tothom no és un bon pellofa. En pellofa és una figura transgresora, si a tothom li agrada no està transgredint res per tant no és un pellofa.


Que son per vosaltres aquests dies de pellofa i carnaval?
Una festa que va més enllà del que la gent es pensa que és. El Carnestoltes no és només disfressar-se i sortir al carrer, pensem que la cultura del carnestoltes de Mataró s’està perdent i sinó la quidem la perdrem. Es creu que el carnestoltes és una festa pels nens, per a que es disfrassin i surtin al carrer però no és així. El carnestoltes hauria de ser una festa massiva on la gent es deixés anar, tothom es disfrassés però no de Frozen, Scream, Harry Potter, el mono de Pijama d’animals que et compres per Amazon el dia abans, per carnestoltes hauriem de posar-nos una mascara i fer el que realment ens ve de gust fer, és una festa del poble, i així l'hauríem de reivindicar.


Comentaris