Entrevista a Ènia Morgades Sesa, pubilla de Mataró 2017 i 1a dama del Maresme 2018

Entrevista a Ènia Morgades Sesa, pubilla de Mataró 2017 i 1a dama del Maresme 2018

Què és per vosaltres el pubillatge?
És la recuperació de la figura tradicional catalana de l'hereu i la pubilla per no perdre les nostres arrels. Es tracta de donar un nou significat a aquestes dues figueres, premiant l'interès per les tradicions, el nivell cultural i el compromís, portant el nom de la ciutat arreu de Catalunya. Però realment és molt més que això, és una experiència única i impossible d'explicar amb paraules. Per mi el pubillatge és una oportunitat de creixement personal que t'enriqueix en tots els aspectes possibles. Et permet conèixer altres joves amb la mateixa estima per la terra i la cultura i racons i tradicions de Catalunya que poden arribar a sorprendre i emocionar.

Com vau pensar participar en el pubillatge com a hereu, pubilla, fadrí o donzella?
D'ençà que vaig conèixer el pubillatge de ben petita, havia estat per mi un somni formar-ne part, així que no m'ho vaig pensar dues vegades. I després de dos anys dins d'aquest món puc assegurar que va ser una gran decisió que repetiria amb els ulls tancats.

Com us van triar per ser hereu, pubilla, fadrí o donzella?
L'elecció es fa amb 3 proves, una escrita sobre cultura i tradicions de la nostra ciutat, una redacció i una prova oral per veure el do de paraula, la fluïdesa i l'habilitat. Realment és molt important donar èmfasis al mètode que s'utilitza, ja que es triï mitjançant exàmens reflecteix els valors que es busquen i que tenen els escollits. La prova escrita permet avaluar el nivell sobre tradicions de la nostra ciutat i cultura catalana, la redacció dóna l'oportunitat de desenvolupar un tema cultural i l'examen oral l'habilitat per representar la ciutat parlant en públic.

Havies sigut hereu i pubilla en una altra ocasió?
 S'ha d'entendre que el pubillatge és una experiència única, que no la pots reviure com a vigent, per tant no es pot ser en més ocasions altra vegada pubilla o hereu. Només hi ha dues maneres diferents de poder tornar a ser-ho, ser escollit representant comarcal o nacional o viure l'experiència durant la infantesa com a hereuet o pubilleta. Existeixen molts pobles que tenen la figura d'hereuet i pubilleta, permet als més petits viure aquesta experiència i endinsar-se al món de les tradicions. Ells són el futur i per tant la continuïtat de les nostres tradicions per aquest motiu es dóna l'oportunitat d'encendre la guspira de l'estima cap a la nostra cultura que de ben segur porten dins.

Què és per vosaltres ser hereu i pubilla en 3 paraules?
 És un món massa intens i complet per a poder-lo descriure només en 3 paraules. Però per fer-ne alguna pinzellada les 3 paraules que considero més adients són: arrels, estima i valors. Em passen mil paraules més pel cap i és que realment no és tangible ni explicable, per aquest motiu animo a tots els joves que en vulguin formar part a presentar-se i poder gaudir d'un món tan únic com ho és el pubillatge.

Comentaris